Mijn kind

Reuma. Het is niet iets waar je als ouder op zit te wachten. Een kind met reuma vraagt heel wat van een gezin. Maar laat het u niet beletten om mooie, grote dingen te verwachten! 

 

Bij de geboorte van een kind dromen ouders volop van een mooie toekomst voor hun kleine spruit. Reuma hoort daar niet bij, zoveel is duidelijk.

Helaas heeft niemand het voor het kiezen. Reuma overkomt je. Enkel de richting die je dan uitgaat, bepaal je zelf.

 

Gevoelens van onmacht, pijn en hulpeloosheid zijn ouders van reumakinderen niet vreemd. De ziekte gaat gepaard met pijn, vermoeidheid en beperkingen. Door het wisselende verloop is het moeilijk in te schatten wanneer je kind een goede of een slechte dag zal hebben.
Medicatie kan er, anno 2013, voor zorgen dat blijvende letsels uitblijven, maar doen de reuma niet verdwijnen. Uw kind zal constant in behandeling moeten blijven, medicatie moeten nemen en aangepaste oefeningen moeten volgen. Bij sommigen verdwijnt de reuma naar de achtergrond wanneer ze ouder worden, anderen ontwikkelen een nieuwe vorm. Alertheid is ten allen tijde aangewezen. Een goed medische team dat een multidisciplinaire aanpak nastreeft, kan wonderen verrichten. Zoek naar mensen waar u en uw kind zich goed bij voelen.

Daarnaast kan het contact met andere ouders van reumakinderen steun bieden. ORKA, de vereniging van Ouders van Reumakinderen en -Adolescenten, biedt een netwerk van ervaringsdeskundigen. Het zijn mensen die, net als u, geconfronteerd worden met de beperkingen en moeilijkheden van een kind met een reumatische aandoening, maar evenzeer met de vreugdes wanneer kleine hindernissen genomen worden. Mensen die graag hun ervaringen delen met anderen, om hen een lijdensweg naar informatie en geschikte hulpmiddelen te besparen.

 

Ook een kind met reuma verdient alle kansen in het leven. Samen maken we daar werk van!

 

Zoekt u contact met andere ouders van reumakinderen? Kijk onder de link 'contact'.